Citroën Méhari
Een van de leukste fun-mobielen die ik wel zou willen kopen, is de Citroën Méhari. De ceo van het merk, Linda Jackson, ziet in een gemoderniseerde Méhari een mogelijkheid om Citroën weer een fun-imago te geven.

De Citroën Méhari werd tussen 1968 en 1988 werd geproduceerd en was gebaseerd op het chassis en de motor van een Citroën 2CV, met een carrosserie vervaardigd van ABS-kunststof. Er werd een versie met voorwielaandrijving geleverd en een versie met vierwielaandrijving. De naam verwijst naar het woord méhariste, een Franse koloniale soldaat uit Algerije, die een kameel berijdt.

Deze lichtgewicht terreinauto werd gebruikt voor recreatieve doeleinden, maar ook ingezet door het Franse leger en Gendarmerie. Hetzelfde concept, met de carrosserie en motor van een 2CV, werd ook ingezet voor productie in de derde wereld. De Citroën FAF [Facile a Fabriquer] was bedoeld was voor Afrika. In Vietnam heette het autootje Dalat.

Citroën Méhari

Daarnaast bestond er nog de uitvoering Pony die in Griekenland geproduceerd werd. De 4×4 versie werd in 1979 aan het programma toegevoegd. Het bleef echter een zeldzame verschijning, er zijn er nog géén 1500 van verkocht.

In 1970 werd de Méhari zelfs naar de Verenigde Staten geëxporteerd.

Concurrent Renault bracht als tegenhanger de Renault Rodeo op de markt, gebaseerd op een Renault 4.

Het zou wel grappig zijn indien er echt een nieuwe Méhari komt, maar uw scribent vermoed nu al dat het een auto zal worden die bomvol overbodige elektronica zal zitten. Een simpel dashboardje zoals op de foto onder zal er waarschijnlijk niet in zitten?

Citroën Méhari

Geheel het tegenovergestelde van de originele Méhari dus, met haar eenvoudige tweecilinder boxer van 602cc groot. Even speuren op internet toont rijdende auto’s [geen werkhokken dus] tussen de 6000 en 20.000 euro.

Goed om te weten indien de retro-model vies tegenvalt…